2013. 01. 26.
Csörögefánk
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyerekkorom másik kedvenc fonomsága a nagymamám-féle csörögefánk.
Gondolom, ez a gyakorló háziasszonyoknak nem lesz meglepő, de hiába készítem ugyanazt a receptet, mint a nagyi, akár az ő segítségével együtt- akkor sem lesz olyan finom "nagyiízű", mint az övé.

De a recept a régi, az otthon melegét pedig hozzácsempésszük!

Hozzávalók:

45 dkg finomliszt
csipet só
2 ek. porcukor
4-5 ek. rum
6 tojás sárgája
4-5 ek. tejföl
8 dkg olv. vaj

Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, közepébe mélyedést készítek. Ide teszem a sót, a cukrot, rumot, tojások sárgáját, a lehűtött olvasztott vajat és annyi tejfölt, amennyivel közepesen kemény tésztát tudok készíteni. Amint elválik az edény falától kiteszem deszkára és alaposan kidolgozom a tésztát. Akkor jó, ha szép fényes a felülete és már nem ragad a gyúrótáblához. Letakarom és 20-30 percig pihentetem.
Egy nagyobb fazékban 2-3 ujjnyi vastagon olajat melegítek.
A pihentetett tésztát késfok vastagságúra nyújtom, majd derelyemetszővel rombusz alakúra vágom. Minden tészta közepére is teszek egy bevágást, amin az egyik csúcsát átbújtatom.
Rögtön sütni is kezdem a jó meleg, de nem túl forró olajban. Arany színűre sütöm, oldalanként kb. 1-1 perc alatt.



bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés