2013. 03. 23.
Tojásfestés természetes anyagokkal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hamarosan elérkezik húsvét ünnepe, melyhez szerencsére még sok hagyományos népi szokás kapcsolódik.
Az üzletekben nagy a kínálat különböző tojásfestékekből, most viszont olyan festési módszereket ajánlunk, melyekkel teljesen természetes-, elsősorban növényi alapanyagokat alkalmazunk a húsvéti tojások színesítésére.

A festőléhez célszerű már a tél folyamán elkezdeni gyűjtögetni a növényeket. A kiválasztott tojás héja vastag és sima legyen, a főzését mindig hideg vízben kell kezdeni. Általában a főzésre elég tíz-tizenöt perc, de ha a tojást a belsejével együtt akarja megőrizni, akkor azt érdemes hatvan percig rotyogtatni. A forró vízből kivéve azonnal le kell hűteni, nemcsak azért, mert így könnyebben lehámozható a héja, hanem azért is, mert tovább eltartható. Forrázzuk le a növényeket, majd forraljuk 20-30 percen keresztül, a szín rögzítéséhez adjunk hozzájuk egy-egy evőkanál ecetet. Töltsük ki a színező leveket egy-egy befőttesüvegbe, ezekben áztassuk a tojásokat 10-20 percen keresztül, a kívánt szín eléréséig. A fehér héjúakon szebben mutatnak az élénk színek, de a barna héjúakon is érdekes, különleges színhatás érhető el. Különböző színek eléréséhez más-más növényi főzetet alkalmazzunk, ehhez ad segítséget a következő gyűjtemény.

Zöld

A kertben már találhatunk zsenge csalánlevelet, spenótot, ennek főzetével zöldre festhetjük a tojásokat. Fekete bodza zöld bogyóiból is szép zöld színt nyerhetünk, de használhatunk nyírfalevelet és rügyeket a zöldre színezéshez.

Bordó

A cékla levével lilásbordóra festhetünk, ehhez a céklát reszeljük le főzés előtt.

Sárga

Sárgára festhetünk a gilisztaűző varádics szárított virágával (gyógynövényboltokban beszerezhető), sárgás színt ad még az eperfalevél, a körömvirág szirma, sárga színt kapunk vadalmafa vagy kerti almafa fiatal ágából és rügyéből is. Ehhez kell egy kis timsó is. A kamilla is zöldessárga színre fest.


Vörös

A vöröshagyma héjával barnáspiros tojásokat készíthetünk. Timsó hozzáadásával gyönyörű napsárga színt kapunk.

Piros

Festőmályva virágok szárított szirmait a Herbária boltjaiban megvásárolhatjuk. A főzött lé piros lesz.

Sötétbarna

A lilahagyma héja sötétbarnára fest, de a fekete teában áztatott tojás is barna színű lesz.

Kék

Áfonyalében áztassuk a főtt tojásokat.

Bíborszín

Áfonyalében hosszabb ideig ázó tojás, lehetőleg fehérhéjú lesz gyönyörű bíbor színű.




bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés