2013. 10. 05.
Sütőtököt mindenkinek!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A sütőtök a babák első eledeleinek egyike; a különleges zöldségféle felnőtt korban is sokunk kedvence. Ősszel, télen fogyaszthatjuk. Vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, gyógyhatással bíró zöldségféle, ráadásul finom és megfizethető. Készíthető belőle leves, sütemény, lekvár, ivólé, bár sokak szerint sütve a legfinomabb.

Miért érdemes fogyasztani?

Jelentős kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav forrás. Enyhíti a gyulladásos betegségeket, hatékony meghűléses megbetegedéseknél, csillapítja az allergikus köhögést, tüsszögést, az asztmás rohamokat.
Alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrázók is fogyaszthatják. Szépíti a bőrt, pattanások ellen is bevethető. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

Sütőtök krémleves (sült tökből)
Hozzávalók

1 közepes sütőtök, 1 dl főzőtejszín, 1 evőkanál olívaolaj, 3 zöldségleves (vagy 1 zöldségkockával felfőzött víz), 1 evőkanál cukor (barnacukor), 1 teáskanál fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, gyömbérpor, őrölt kardamom), só. Tálaláshoz: tökmagolaj, 1 evőkanálnyi friss fűszernövény felaprítva (snidling, petrezselyem, koriander stb.), 1 evőkanálnyi pirított tökmag
Elkészítés

Hámozzuk meg a sütőtököt, vágjuk ketté hosszában, majd negyedeljük, kaparjuk ki a belsejét, szórjuk meg barnacukorral és süssük meg! Ha megsült, turmixoljuk össze botmixerrel. Pirítsuk meg olívaolajon a zúzott fokhagymát, szórjuk hozzá a fűszereket (ezeket ne pirítsuk), öntsük fel zöldséglével, adjuk hozzá a tökpürét és a főzőtejszínt és turmixoljuk össze. Forraljuk fel, ízesítsük sóval, esetleg cukorral (ízlés szerint). Tálaláskor szórjuk meg frissen felaprított fűszerekkel, pirított tökmaggal, adjunk hozzá pár csepp tökmagolajat.

Sütőtökös muffin

Hozzávalók:

250 g sütőtök
2 tojás
80 ml olívaolaj
150 g liszt
150 g barna cukor
1 kk őrölt fahéj
1 cs. sütőpor
csipet só

Elkészítés:
A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét.
Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.
A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe igazságosan elosztjuk a tésztát. (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe).
190 fokon, légkeverésen kb. 18-20 perc alatt megsütjük.



Sütőtökös rizottó

Hozzávalók:

40 dkg sütőtök
35 dkg risottonak való rizs
1,5 l hús/zöldségalaplé
1 dl száraz fehérbor
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
vaj
reszelt parmezán
friss zsályalevél

Elkészítés:

A felkockázott hagymát vajon dinszteljük, adjuk hozzá a pucolt, kb. 1,5x1,5cm kockákra vágott sütőtököt, a zsályaleveleket, majd a rizst. Ha üvegesedni kezd a rizs, öntsük hozzá a bort, folyamatosan keverjük.
Ha a rizs magába szívta a bort, jöhet az első merőkanál forró alaplé, vele együtt a felpirított fokhagyma. És így tovább. Mindig várjuk meg, amíg a rizs majdnem felszívta a levet, csak ezután jöjjön a következő adag.

Ha megfőtt a rizs (18-20 perc), az utolsó adag levet, nem főzzük el teljesen. Keverjünk bele még egy diónyi vajat és 5 dkg reszelt parmezánt, azonnal tálaljuk. A tányérban reszeljünk rá újra parmezánt, locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal.


Sütőtökpüré

Hozzávalók

1 kg sütőtök hámozva, kockázva
1 fej hagyma apróra vágva
1 ek olaj
1-2 ek currypor
só, bors
1 dl húsleves, vagy víz
hangyányi édesítő
1-2 kanál citrom
2-3 dl tejföl
1-2 ek liszt

Elkészítése

Az olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a sütőtököt, megfűszerezzük és felöntjük húslevessel, vagy vízzel és a tököt puhára főzzük vele.
Amikor megfőtt, a tejföllel és liszttel botmixerrel átforgatjuk, felforraljuk és ízesítjük az édesítővel, a citrommal.




bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés