Lakos Judit
2013. 10. 12.
Sajtos hajtvány
Sajtos hajtvány Élesztős tészta, de nem kell tőle megijedni, rutintalanabb konyhatündérek is megpróbálkozhatnak az elkészítésével. Íme, a szezámmagos és sós-köményes sajtos hajtovány receptje!

Hozzávalók a tésztához

1 kg liszt
kb. 6 dl tej
2 tojás sárgája
1 dl olaj
2 evőkanál só
kevés cukor
5 dkg élesztő

Hozzávalók a töltelékhez

20 dkg margarin
1 teáskanál só
1 tojás
20-25 dkg reszelt sajt (kevés füstölt sajt is mehet bele)

Az élesztőt kb. 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. A tészta alapanyagait felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Lágyabb kelt tésztát készítünk, amit langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, kettévágjuk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk, és elkészítjük a krémet.


A krém hozzávalóit elkeverjük. Ügyelni kell arra, hogy a margarin ne legyen túl lágy, épp csak annyira, hogy kenhető legyen. A tésztát külön-külön jó vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a sajtos margarinnal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd trapézokra szeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a hajtoványokat, tetejüket megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, vagy sóval, köménymaggal, hagyjuk még egy fél órát kelni, majd 200 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Sajtkrém helyett tepertőkrémmel is elkészíthető.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés