Lakos Judit
2013. 11. 07.
Télapósüti
Télapósüti Télapó kenyér kicsiknek és nagyoknak:

Hozzávalók:
4és 1/2 csésze kenyérliszt
1/2 csésze cukor
2 csomag szárított élesztő
1 teáskanál só
1/2 csésze tej
1/4 csésze víz
1/4 csésze vaj
2 db tojás
2 szem óriás mazsola
2 tojás sárgája
2-3 csepp piros ételfesték

Egy nagy tálban keverjünk össze 2 csésze lisztet,a cukorral, élesztővel és sóval.

Egy kis fazékban melegítsük fel a tejet, a vizet és a vajat.

Keverjük össze a lisztes, és a tejes keveréket.

Keverjük fel a tojásokat és adjuk hozzá s maradék lisztet. Keverjük össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapjunk.

Most minden keveréket gyúrjunk össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapjunk. Egy olajozott tálban forgassuk meg a tésztát, majd fedjük le valamivel, és hagyjuk pihenni kb 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia.

Tegyük a tésztát egy enyhén lisztes felületre, és osszuk két részre. Az egyik legyen picit nagyobb.

A nagyobb részből formázzunk egy hosszúkás háromszöget lekerekített sarkokkal. Ez lesz a Mikulás feje és a sapkája.

Osszuk ketté a kisebb részt. Nyújtsuk ki a tésztát nagyjából félkör formára, és a kép szerint vagdossuk fel húsvágó, vagy pizzavágó ollóval, és kicsit csavarjuk meg, kuszáljuk össze a Mikulás szakállát, majd tegyük a Mikulás fej aljára szintén a kép szerint.
A maradék tésztából készül a bajusz, az orr, és a sapka pom-pom-ja, pereme.

Formáljuk meg ezeket a darabokat tetszés szerint.

A Mikulás fejet alkotó háromszög hegyes végét hajtsuk vissza kissé féloldalasan jobb felé. Így kapjuk meg a Mikulás sapkát. Ennek a csúcsára tegyük a pom-pom-ot. Közvetlen alatta kissé ívesen tegyük fel a sapka peremeként szolgáló tészta csíkot. Tegyük a simán maradt lap közepére az orrként szolgáló tészta golyót.

Egy ollóval vágjunk két rést a tésztába a szemek helyén, és ezekbe helyezzük el a szemként funkcionáló mazsolákat. Végül tegyük az orr alá a bajuszt. Most már kész a mikulás formája.

Kis tálban, verjünk fel egy tojás sárgáját. Adjunk hozzá a piros ételfesték és óvatosan kenjük be a sapkát, az orrot és arcot. Verjük fel a másik tojássárgáját is, és azzal kenjük be a tészta maradék felszínét.

250 C-on 15-20 perc alatt süssük készre.



bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés