2012. 12. 23.
Nincs karácsony guba nélkül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mákos guba eredetileg karácsonyi szerencsehozó édesség volt: úgy tartották, a sok apró mákszem pénzt hoz a házhoz az új évben.

A klasszikus mákos guba

Hozzávalók:

6 nagyobb kifli
1 liter tej
vaníliás cukor
3 tojás
15 dkg darált mák
8 dkg cukor
5 dkg porcukor

A kifliket hagyjuk egy kicsit megszikkadni. A tejet felmelegítjük. A tojások sárgáját  kikeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a tejhez. Ne hagyjuk felfőni! Keverjük bele a vaníliás cukrot is.

A mákot  elkeverjük a porcukorral. Fogjunk egy jénai tálat, vajazzuk ki. A kifliket felkarikázzuk, és rétegezzük a tál aljára. Locsoljuk meg a tejes keverékkel, és szórjuk rá mákot. Folytassuk így, amíg el nem fogy. Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes lángon süssük 25 percig.



Tojáshabos mákos guba

Készíthetünk kívül ropogós, belül krémes tojáshabot a guba tetejére.
Ehhez három tojásfehérjét verjünk két evőkanál porcukorral kemény, fényes habbá. Ha a jénaiba rétegeztük a kifliket, meglocsoltuk a vaníliás tejjel, és megszórtuk a mákkal, akkor vonjuk be az egészet a tojáshabbal.
Tegyük forró sütőbe, és addig süssük, amíg a tojáshab nagyon picit barna nem lesz.


Mákos guba vaníliasodóval

Hozzávalók a gubához:

6 nagyobb kifli
fél liter tej
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor

A vaníliasodóhoz:

2 tojás sárgája
3 evőkanál cukor
1-2 evőkanál finomliszt
fél liter tej
1 vaníliás cukor vagy egy rúd vanília

A kiflit vágjuk fel, áztassuk a fele cukorral elkevert tejbe, majd csepegtessük le egy kicsit, és keverjük össze a cukros mákkal.
A vaníliasodóhoz keverjük ki a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, vagy kaparjuk ki a vanília belsejét. Ha a cukor már elkeveredett, és kicsit habos, akkor adjuk hozzá kevés lisztet és a tejet, majd gőz fölött sűrítsük be. Először mindig kevés lisztet tegyünk bele, hogy ne legyen túl sűrű. Ezzel az öntettel kínáljuk a gubát.




bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés