2012. 12. 29.
Szilveszteri és újévi szokások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szilveszter és Újév ünnepéhez kapcsolódik talán a legtöbb babona és szokás, amiknek közös célja a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni. Ezekből a szokásokból szeretnénk néhányat bemutatni, a teljesség igénye nélkül.

Különösen fontos szerepet kapnak az e naphoz kötődő zajkeltő szokások, melyek célja az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. Eszközei igen változatosak: karikás ostor, duda, csengő, kolomp, trombita és a petárda is.

A patkó és a lóhere kultusza is régi időkre nyúlik vissza. Régen az emberek úgy gondolták, ha patkót tesznek az állatok vályújába megóvják őket a betegségektől. Más népek hajóikra és ajtófélfájukra szögezték. A cél minden esetben ugyanaz volt: védekezés a rossz szellemek és a balszerencse ellen. A patkó szerencsét hozó mivolta abban rejlik, hogy régebben a lovat szent állatnak tartották, ezért gyakran lóáldozatokat tartottak, hogy az isteneknek kedveskedjenek legdrágább állatuk vérével. A későbbiekben a patkó töltötte be ugyanezt a szerepet. A hiedelmek szerint az az igazán hatásos patkó, amit nem vásárolnak, hanem találnak. A négylevelű lóhere védelmező funkciója abból adódik, hogy formája kereszt formára emlékeztet, amely már a kereszténység megjelenése előtt is védelmet, a bajok elhárítását szimbolizálta. Valószínűleg a négylevelű lóhere ritkasága is hozzájárult ahhoz, hogy különleges növénynek tekintsék, ám a babonák szerint ereje akkor teljesedik ki igazán, ha véletlenül bukkanunk rá.

Az új év első napjához számos hiedelem, babona kötődik, mert ennek a napnak a lefolyásából lehet következtetni az egész évre. Így például semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Tartózkodjunk a veszekedéstől, házi viszálykodástól! Női munkatilalmi nap is, nem szabad mosni, varrni. Azt tartják, ha Újév napja reggelén az első látogató férfi, az szerencsét hoz, ha nő, az szerencsétlenséget. Szokás kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjunk. Aki reggel a kútról elsőnek mer vizet, úgy mondták, elvitte az aranyvizet, egész évben szerencsés lesz. Egyes vidékeken a mosdóvízbe egy piros almát is tesznek, ami szintén az egészség jelképe.

Az újévi szerencsekívánás régebbi formája a házról házra járó köszöntés volt. Mi ezt nem tudjuk megtenni, ezért egy kis versikével szeretnénk mindenkinek sikerekben gazdag, boldog új évet kívánni!

"Szilveszter alkalmából nem kívánok egyebet, csendes lépteid kísérje szeretet. Szívedbe béke, lelkedbe nyugalom, légy boldog a következő 365 napon!



bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés