2012. 12. 29.
Szerencsét hozó ételek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az, hogy mit eszünk és iszunk az év utolsó illetve első napján az egész évet meghatározhatja. Szilveszterkor leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen a babona szerint betúrja a szerencsét a házba. Ezzel szemben sokan azért nem esznek baromfit, mert az hátrakaparja a szerencsét. Vigyázni kell a hallal is: folyó menti vidéken szerencsésnek tartják ugyan (ahány pikkely, annyi pénz), de máshol úgy gondolják, a hallal elúszik az ember szerencséje.

Ügyelni kell azonban arra, hogy szilveszter éjszakáján ne fogyasszunk el mindent, ami az asztalra kerül, egy középkori babona szerint ha nem eszünk meg mindent, a következő évben sem fogunk hiányt szenvedni.

Aki Újév napján lencsét eszik, annak soha nem ürül ki a pénztárcája. A lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel helyettesítik. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főznek a lencsefőzelékbe, és az a lány, aki megtalálja, a babona szerint férjhez megy a következő esztendőben. Fontos szerepük van a süteményeknek is: többféle rétessel hosszúra lehet nyújtani a boldogságot.


Ne feledkezzünk meg az italok királyáról, a pezsgőről sem! A pezsgőzés elterjedésében nagy szerepet játszott Madame Pompadour, aki - ha hihetünk a legendáknak - az első pezsgőspoharat saját melleiről mintáztatta udvari mestereivel. Azóta sokat változott a pezsgőspohár alakja, jelentősen megnyúlt, hogy hosszúkás formájában a felfelé úszó parányi buborékokban kedvünkre gyönyörködhessünk. A pohár szája általában kissé befelé hajlik - így a pezsgő illata a pohárban koncentrálódik.


Főként szilveszteri rendezvényekre jellemző, hogy a poharakat piramis alakban rakják egymás tetejére és a legfelső pohárba kezdik el tölteni az italt, mígnem a finom ital szintről szintre az összes poharat megtölti. Ez a napjainkra igen elterjedt szokás Napóleon korára vezethető vissza, amikor a híres hadvezér egyiptomi útjáról való hazatérését pezsgőpiramissal ünnepelték.




bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés