2013. 01. 26.
Farsangi fánk
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Hamvazószerda előtti vasárnap van a farsangvasárnap.

Farsang idején folynak a bálak, mulatozások. Régen különféle jelmezbe öltöztek. Ha a farsang nagyon hosszúra sikeredett, akkor abban reménykedtek, hogy ilyenkor még a csúnya lányok is férjhez mennek majd.

Szokás volt farsangkor fánkot sütni, hogy a böjti szelek ne vigyék el a háztetőt.

Mindamellett, hogy féltem a háztetőnket,  nagyon gyakran sütök fánkot-nemcsak farsang idején.
A szalagos, házilekvárral tálalt fánknál kevés ínycsiklandozó nasit tudok eélképzelni.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
kb. 2,5 dl langyos tej
4 ek. cukor
4 tojás sárgája
0,5 dl rum
1 csipet só
1 narancs v. citrom reszelt héja
8 dkg olv. vaj

Először felfuttatom az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.
Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom. A kezemmel lapogatom el olyan jó ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd egy abrosszal letakarom az egészet. Fél órát kelesztem.
Olajat melegítek egy nagyobb lábasban. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba, az ujjammal benyomom a közepüket.
Fedővel letakarva kb. másfél percig sütöm, majd megfordítom őket, és fedő nélkül is másfél percig. Az olaj jó meleg kell legyen, de ne túl forró, mert akkor csak kívülről ég meg, a közepe nyers marad, ha nem elég meleg, akkor megszívja magát olajjal, bár a rum segít ezt megelőzni.




bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés