2013. 12. 19.
Karácsonyi kalács
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sima liszt
3,75 dl tej
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
6-8 ek. napraforgó olaj
2 ek. cukor
1 kk. só
 
A kenéshez 1 tojássárgája és napraforgó olaj.
 
 
  1. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet.
  2. A tejet meglangyosítjuk. A felébe teszünk egy kis cukrot, csipet lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A langyos tej másik felében elkeverjük a maradék cukrot, a két tojássárgáját, a sót és négy evőkanál olajat.
  4. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tej másik feléhez, majd az egészet a liszthez adjuk, és elkezdjük kidolgozni a tésztát. Dagasztás közben adagoljuk hozzá fokozatosan a maradék olajat. Addig dagasztjuk, míg szép fényes, hólyagos nem lesz a tészta, és el nem válik az edény falától. (Én kézzel dagasztottam, kb. 15 perc alatt lett megfelelő.)
  5. Ekkor kis liszttel meghintjük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk az edényt, majd jó meleg plédbe vagy takaróba bugyoláljuk (óvatosan, a tetejére vigyázzunk), és huzatmentes helyen kb. egy órát kelesztjük.
  6. Ha megkelt a tésztánk, kivesszük a tálból, három egyenlő részre osztjuk. A cipókat bátran átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, majd letakarva újabb 15 percig kelesztjük.
  7. Míg kel a tészta, előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  8. Egy kerek sütőformát kikenünk zsírral, vagy kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  9. A cipókat hosszú hengerekké nyújtjuk, kissé megsodorjuk, majd hármas fonással kialakítjuk a kalácsot. A két végét szépen összedolgozzuk, majd a sütőformába tesszük. Ahol a tészta összeér, a fonatokat megkenjük olajjal, hogy ne ragadjanak össze, és szép formája legyen a kalácsnak. 10 perc pihentetés után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és betesszük a sütőbe. Először alul-felül sütéssel, majd félidőben átállítva hőlégkeverésre, ~40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával érdemes közben ellenőrizni, nehogy nagyon kiszáradjon!

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés